Mikä on PEM

PEM-oireilla (Post-exertional malaise) tarkoitetaan voinnin huononemista ja oireiden pahenemista, jopa voinnin romahtamista, vähäisenkin rasituksen jälkeen. Fyysisen tai kognitiivisen rasituksen lisäksi PEM-oireille voi altistaa myös sosiaalinen tai emotionaalinen rasitus. Oireita pahentavan toiminnan määrä riippuu sairauden vakavuudesta ja joissakin tapauksissa siihen riittää hyvin vähäinenkin ponnistus. Potilaat tuntevat itsensä sairaammiksi, eivät pelkästään uupuneemmiksi.

PEM-oireet voivat kestää pitkänkin aikaa, jopa useita päiviä tai viikkoja, joissakin tilanteissa vielä pidempään, eikä se helpotu normaalisti levolla. PEM-oireiden vaikutusta voidaan vähentää huolellisesti määrittelemällä kullekin potilaalle henkilökohtaisesti soveltuva aktiivisuuden taso. 

Tämänkaltainen rasituksen jälkeinen voinnin heikentyminen herättää vahvan epäilyn ME/CFS-sairaudesta, sillä sellaista ei tyypillisesti esiinny muista sairauksista johtuvissa uupumus/väsyvyystiloissa.

MIKSI PEM ON TÄRKEÄ?

  1. Viimeisimmät diagnostiset kriteerit suosittelevat ME-diagnoosin tekemistä vain jos potilaalla on PEM-oire.
  2. PEM-oire auttaa erottamaan ME-sairauden muista sairauksista, joihin myös kuuluu uupumus-oire kuten MS-tauti, idiopaattinen krooninen väsymys ja vaikea-asteinen masennus.
  3. PEM-oireesta kärsiville potilaille uupumukseen yleisesti suositellut fyysiset harjoitusohjelmat eivät ole suositeltuja.
  4. Potilaat, joilla on vaikea-asteinen PEM-oireisto, eivät välttämättä pysty hyödyntämään sairaanhoitoa tai muita terveyspalveluja ellei heitä varten tehdä erityisjärjestelyjä.