7.1. Keiden pitäisi hoitaa ihmisiä jotka sairastavat ME/CFS:ää?


Tämä kappale on suomennettu brittiläisen ME Associationin kliinikon oppaasta. Alkuperäinen englanninkielinen opas kokonaisuudessaan on tilattavissa linkistä:

ME Association: ME/CFS/PVFS – An Exploration of the Key Clinical Issues (Purple Book), päivitetään vuosittain, hinta 15,5 £)


Takaisin sisällysluetteloon ->

Olettaen, että diagnoosi on selvä, aikaisen vaiheen ja vähemmän vakavasti sairaiden potilaiden hoidosta voi vastata yleislääkäri ja muu perusterveydenhuollon hoitohenkilöstö. Aikaisessa vaiheessa (ensimmäiset 6 kk) hoitoon kuuluu neuvominen elämäntapamuutoksissa ja aktiivisuuden/energian hallinta, oireiden lievittäminen harkitulla lääkkeiden käytöllä ja ilmenevien työttömyys-, sairaus- ja vammaistukiin sekä sosiaaliseen tukeen liittyvien ongelmien käsittely.

Jos sairaus kroonistuu tai muuttuu vakavammaksi, tulisi harkita potilaan lähettämistä erikoissairaanhoitoon ME/CFS-palveluun, missä on moniammatillinen tiimi joka on aidosti kiinnostunut ja perillä ME/CFS:stä. Kirjoittajat uskovat, että vaikka kliinisten palveluiden täytyy olla moniammatillisia, tulisi niiden olla lääkärin johtamia.

Takaisin sisällysluetteloon ->